Press "Enter" to skip to content

Stående applaus

1

Mars ble i overkant hektisk for en eldre herre. Jeg har allerede fortalt om premiereturen til Nairobi i begynnelsen av måneden. Med det var den store jobben med siste film i serien om Miriam og Sam avsluttet. Så var det ny premiere 20. mars. Denne gangen ved Teateret Vårt i Molde, der eldstemann Nils Petter hadde skrevet og regissert musikal om Ivar Aasen.

Stående applaus til skuespillere, og resten av crewet etter premieren. Nils Petter med rød caps.

Mottagelsen var overstrømmende. Stående applaus på første «encore». Dette er viktig. Applaus er ikke bare applaus.  Dette er noe musikere og skuespillere følger nøye med på. Applaus og stående applaus er stor forskjell, det kan de fleste forstå.  «Encore» er fransk og betyr egentlig «igjen». I teateret brukes begrepet om det at de medvirkende blir kalt fram på scenen etter forestillingen. Hvor mange ganger de blir kalt fram er av stor betydning. Men også på hvilken encore applausen gjøres stående er også av betydning. I Molde var det stående applaus på første encore. Bedre reaksjon kan man vanskelig tenke seg i Ivar Åsens hjemfylke.

Ohrid i Makedonia.

Som fjernsynsprodusent opplever man lite med applaus. Er man heldig, kan man få en god anmeldelse eller et hyggelig brev fra en seer. Men en gang fikk jeg applaus, og det stående.

Vi skal tilbake begynnelsen av 80 tallet, til Makedonia som den gang var en del av Jugoslavia. Tito var nettopp død. Han hadde klart å holde de ulike delene av Jugoslavia samlet.  Flere vi møtte var redd at Jugoslavia nå, som den gamle mann var død, kunne havne i borgerkrig.  De fikk til gangs rett. Men i 1981 var det fremdeles fred. Jugoslavia som medlem av EBU, hadde valgt å legge et av sine europeiske seminarer for undervisningsfjernsyn til den vakre byen Ohrid, som lå ved Ohridsjøen på grensen til Albania.

Norge valgte å presentere første program i serien Funksjonshemmet. Det var en dramatisering med tittelen «Bill.mrk skuddår». En tittel som henviste til tradisjonen om at jenter hadde mulighet til å fri skuddårsdagen. Beth var rullestolbruker og hadde satt inn annonse for å treffe en mann. Hun fikk kontakt med Peder, som nok hadde sett for seg en annen date. Det ble en sterk historie som under seminaret mottok spontan stående applaus.

Manusforfatter: Erling Pedersen Producer: Lars Jørgen Mørland Beth: Guri Egge Peder: Ronald Rørvik

Her kan du se hele programmet.

https://tv.nrk.no/serie/funksjonshemmete/sesong/1981/episode/FVOK00003480

Men tilbake til den hektiske mars måned jeg har lagt bak meg. I tillegg til to premierer var det forberedelser og opptak til NRK3/Døves Media sitt utviklingsprosjekt. Det skal handle om en døv jente, Luka og en trollunge som skal redde Eventyrlandet, der stadig flere eventyrfigurer forsvinner på mystisk vis.

Prøvefilming med Luka.

Programskisse og prøveopptak skal leveres NRK i begynnelsen av mai. Og som om ikke det var nok, var vi med på åpningsfesten for den nye restauranten til Dag Tjersland Palazzo Ristorante Cumunale. Like ved Mathallen og Blå i Oslo.

  1. Jan Inge Tungesvik

    Takk for spennende oppdatering Lasse. Du understreker viktigheten av at vi er til stede og lever mens vi gjør det, alder er tross alt bare et tall…
    På vei til Arves begravelse på torsdag er jo dette tanker som blir ekstra viktige, en mann som gjorde en stor innsats for de som trengte det mest helt fram til livet tok slutt.
    ps
    Så gøy at de flinke barna deres gjør det så bra i den krevende kulturbransjen, imponerende!
    ds

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *