Press "Enter" to skip to content

Siste stevne? – Etterkrigsgenerasjonen Del 37

0

Gården Store Mørland har for lengst gått ut av slekten. Du finner den langs Fylkesvei 124

For litt over en uke siden hadde vi slektstreff på Sørlandet. Da var det gått 40 år siden det første slektstreffet jeg var med å arrangere. Som den gang var det etterkommere etter oldefar Stian Halvorsen Mørland, pluss noen fra en av sidegrenene. For 40 år siden var vår foreldregenerasjon i stor grad fremdeles levende. Nå var ingen av dem igjen. Det er vi, tremenninger, som er toppen av pyramiden.

Jeg har lurt litt på dette med slekt og slektstilhørighet.  Da jeg var liten, på 50 og 60 tallet, var slekten viktig for å definere hvem man var. Ble man presentert, var det ofte med: … sønn av…, … han er barnbarn av…, … du kjenner sikkert onkelen hans…. osv. Hvem bryr seg vel om det nå?

Og selskapelighetene. Var det jubileum, bryllup eller barnedåp var besteforeldre, tanter og onkler, fettere og kusiner  med. De gamle, som hadde råd til det, leide gjerne selskapslokaler for å samle flest mulig av sine. Og med «sine» mente de søsken, fettere, barnebarn, oldebarn. Andre bekjentskaper var i klart mindretall.

Det skjedde noe rundt 70 og 80 tallet. Da var disse store selskapene ikke lenger forbeholdt medlemmer av slekten. Da var det venner som utgjorde flertallet.

I Italia, slik vi kjenner det, er slekten fremdeles en viktig størrelse. I hvert fall når det gjelder fettere og kusiner. Da er det ikke snakk om et slektstreff en gang vært 10. år. Søndagslunsj brukes gjerne til å treffe ulike deler av slekten. Det sier sitt at de ikke skiller mellom barnebarn, nieser og nevøer. De har et begrep for alle: nipote. Slektens barn.

Etter hvert som vår foreldregenerasjon ble for gamle til å holde de store selskapene, besluttet noen venner og jeg å arrangere det første Mørlandstevne i 1981. Det ble også avholdt et i 1991, men så ble det en lang pause. Men nå var det på tide. Ikke bare har hele foreldregenerasjonen dødd, men også vår egen generasjon er i ferd med å forsvinne. Blir dette det siste stevne? Er det noen igjen om 10 år? Vil de neste generasjonene være interessert i holde slektstradisjonene ved like? Vil det bare være venner og kollegaer som er interessante å holde kontakt med?

Det er i dag 400 personer i Norge som har Mørland som eneste, eller som del av etternavnet. Etterkommere etter Stian Halvorsen Mørland utgjør 40% av dette. Det finnes flere grener, også en Mørlandslekt som kommer fra Kragerø.  

Oldefar Stian

Vi utgjør det 15. ledd i vår Mørlandslekt, som kan spores tilbake til Anders Mørland som på begynnelsen av 1500 tallet bodde på gården Store Mørland mellom Arendal og Tvedestrand. I løpet av noen slektsledd utgjorde eiendommen betydelige områder som lå mellom den gamle sørlandsk hovedvei og Eydehavn.

Oldefar Stian var mer opptatt av forretninger i Arendal, så han lot gården gå ut av arverekkefølgen, og solgte det til en 4 eller 5 menning.

Det er over denne  opprinnelig eiendommen til Store Mørland den nye E18 mellom Tvedestrand og Arendal går.

Bommen med navnet E18Mørland Foto Google Street view.

Neste gang du har kjørt strekningen og mottar oversikten fra Vegfinans om dine bompasseringer, kan du jo sjekke. Du har vært der.  Den første bommen etter Tvedestrand, nordfra, heter nemlig E18Mørland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *