Press "Enter" to skip to content

Sesongens siste middag på Villa Karen.

0

Da har vi hatt årets siste runde med middager på Villa Karen hvor temaet har vært «A Touch of France». Etter at alle, bortsett fra en, av vårens middager ble avlyst, er vi glad for at høstens middager kunne gjennomføres på tross av Corona-situasjonen. Og som alltid, mange gode minner fra årets gjester.

Hva var bakgrunnen for årets tema. Det var flere.

For det første  er det lett å glemme at hertugdømmet Savoy var utgangspunktet for mye av europeisk gastronomi. Huset Savoy var kjent for å være svært opptatt mat og vin og styrte over vekslende områder i nesten 1000 år. I en lang periode hersket de over et områder som nå oppfattes som gourmetområder i Frankrike og Italia. Fra  Lyon i vest til Asti i øst. Slektskapet mellom fransk og italiensk kjøkken er derfor ikke tilfeldig. Denne sesongen feiret vi dette slektskapet gjennom å la oss inspirere av det franske kjøkken, i kombinasjon med italienske viner fra vår landsby i Piemonte.

Savoiernes våpenskjold utgjør nå regionen Piemontes flagg.

Etter Italias samling på midten av 1800 tallet ble Viktor Emmanuel II fra huset Savoy Italias konge, og huset hadde denne oppgaven helt til etter andre verdenskrig.  Under krigen hadde Viktor Emmanuel III samarbeidet med fasistene, noe som førte til at Italienerne gikk inn for å gjøre landet til en republikk og sendte resten av Savoierne til Portugal.

Men det skal de ha, disse Savoierne, at de tok maten på alvor. Etter sigende hadde de flere kokker enn generaler.  

Foto Google street view. Her holdt Restaurant d’Artagnan til i andre etasje. Som kom Touch of France i første etasje som nå har fått navnet Brasserie France.

En annen grunn for temaet «A Touch of France» var minnet om restauranten av samme navn, i Øvre Slottsgate i Oslo.  Det som nå har skiftet navn til «Brasserie France.»  Man mente det var galt at et franskinspirert spisested hadde et engelsk navn.  Dette var stedet hvor jeg  opplevde fransk gourmetmat for første gang. Vel, egentlig i andre etasje. Det var der restauranten D’Artagnan ble startet av den danske eier og kokk Freddie Nielsen.  Det var en av de første norske restauranter som fikk Michelin stjerne. Noen år senere åpnet han «A Touch of France» i første etasje, et enklere sted hvor man kunne få seg en tallerken med snegler, froskelår, eller deres berømte bouillabaisse uten å måtte bestille en hel 5 retters.  

Dansken Freddie Nielsen som hadde feriert i Drøbak og forelsket seg i norske Vigdis, er bare en av alle de utenlandske kokker som har kommet hit på grunn av kjærligheten. Bare tenk på danske Esben Holmboe Bang, som fant sin tilkommende i Oslo og startet Maemo.

Så det ble altså litt franskinspirert i år. Blant de syv rettene var bl.a


Turbot au céleri et caviar. Sauce fumet de poisson 
Bakt piggvar på selleribånd med hvitvinssaus, toppet med stør kaviar

og  

Caille en sauce morkel au foie de poulet en pâte  feuilletée 
Vaktelbryst med morkelsaus, vaktellår confit og ristet kyllinglever i  butterdeigkiste, potettimbal med valnøtter,   og wokede rosenkålblader.

Det virket som gjestene var fornøyd.

En av de enklere forrettene var

Tomates á la Provencales   

                                  

Dette trenger du:

Til fire porsjoner
2 store tomater
1 hvitløksbåt
en neve bladpersille
1 ss griljermel
en bit chevre
olivenolje
pinjekjerner
salt og pepper

Dette gjør du:

Del tomatene i to og hul ut. Rør sammen finhakket hvitløk og persille, griljermel og litt chevre (kan sløyfes). Tilsett litt olivenolje for å få blandingen til å henge sammen. Smak til med salt og pepper. Fyll de halv tomatene og dryss noen pinjekjerner over. Stek på 210 grader til passe farge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *