For meg er den grunnleggende pizzaen, Pizza Margaritha, med tomatsaus, mozzarella og basilikum.
Her vil jeg gi en god oppskrift på tomatsaus som passer til. Når det gjelder pizzadeig, finner du et utall på nettet. Prøv deg fram og finn en som passer for deg og den ovnen du bruker. Se etter en oppskrift med minst mulig gjær som gir lang heving, gjerne et døgn. Italienerne mener det gir det beste resultatet for fordøyelsen. Kravet til ekte italiensk porsjonspizza er ca 200 gr deig pr porsjon, kjevlet ned til 0,25 cm tykkelse, som skal gi en størrelse på ca 30 cm i diameter.
Dette trenger du
2 bokser hakkede tomater, gjerne Mutti
½ potte frisk basilikum
3 hvitløkbåter
3 ss extra olivenolje
Salt og pepper
Dette gjør du
Fjern evt den grønne stengelen i hvitløkbåtene. Grovhakk hvitløkbåtene og basilikum. Ha alt i en bolle sammen med tomater og olivenolje. Kjør det hele med stavmixer og smak til med salt og pepper. Sausen er klar og skal ikke kokes. (Det gjør vi når vi lager pastasaus)
Stryk ut sausen over den utkjevla pizzaen og legg på skiver av mozzarella. Stek pizzaen i ovnen til bunnen er sprø. I en vedfyrt pizzaovn som kan holde 350 grader er pizzaen ferdig på 60 – 90 sekunder. I en vanlig stekeovn tar det gjerne 8 til 12 minutter om du bruker en steinplate i bunnen som er godt varmet opp på forhånd. Jo høyere temperatur, desto bedre.
For en Pizza Margharita bruker vi altså skiver av mozzarella. Om vi skal bruke dette som underlag for annet fyll bruker man i gjerne en fastere mozzarella som man kjører i kjøkkenmaskin til en finkornet masse som strøs over tomatsausen før man legger på annet tilbehør, som skinke, sopp, pepperonipølser ol.