Noen av de beste minnene fra tiden på Casa Karen handler om måltider. Her med en gjeng fra Bergen som besøkte oss flere ganger.
Denne gang hadde jeg tenkt å dvele ved det italienske måltid og begrepene som brukes rundt det. Og det er viktig. For måltidene er sentrale i alle italieneres liv. Tenker du å komme på innsiden av den italienske kulturen, er dette absolutt et sted å begynne.
Min far var som nevnt pastor i Frikirken. Pastor er italiensk og betyr hyrde eller gjeter. Og en gjetergutt, altså meg, heter pastorello. Det har det samme utgangspunkt som i pasto som betyr måltid, men kan også bety å fore og billedlig: å gjøre offentlig.
Pasto i betydningen av måltid brukes ikke ofte alene. Skal man snakke om et måltid, sier man gjerne pranzo for lunsj eller cena for middag. Pasto brukes mest i kombinasjon med forstavelser og endinger som antipasto, som brukes om en forrett. Antipasto betyr egentlig før måltidet. (Flertall: antipasti).
Ordet for konditori er pasticceria, som springer ut av det samme.
Så har vi pasta, som egentlig betyr deig. I norsk bruker vi også begrepet i ulike sammenhenger, som i tannpasta. I italiensk dagligtale brukes det oftest som en fellesbetegnelse for spagetti, ravioli eller en lang rekke andre varianter, laget av mel og vann eller egg.
Ulike områder i Italia har sine pastafavoritter. I vårt område bruker man tagliatelle, en type båndspagetti fremfor spagetti som er runde tråder.
Å lage god pasta er veldig raskt og enkelt. Det eneste du trenger er mel og egg og kanskje en pastamaskin. Her kommer en liten pastaskole.
En liten pastaskole
Denne oppskriften har jeg fra min gode kokkevenn Gino. Den er en standardoppskrift som kan brukes til all type pasta. Jeg bruker vanlig “norsk” hvetemel. Det fungerer utmerket. Ingen vits å bruke durumhvete. Da må du bare elte deigen dobbelt så lenge.
Oppskriften er så enkel at du ikke trenger å skrive den ned. Til en god porsjon trenger du ett egg og 100 gr mel. Så er det bare å gange opp. Her har jeg laget to porsjoner.
Hell melet på benken og lag en grop for eggene.
Så bruker du en teskje for å trekke ned noe av melet og blande det med eggene.
Hold på med dette til alt melet er blandet inn.
Så må du elte deigen til den blir jevn . Det tar gjerne en 4 – 5 minutter.
La deigen hvile minst en halvtime, gjerne i kjøleskap.
Nå innstiller du rullen på pastamaskinen på det høyeste tallet som gir den største åpningen.
Del deigen i passe biter og kjør den gjennom valsen. Du kjører den ni ganger gjennom den store åpningen for å få deigen elastisk. Brett deigen en gang for hver runde.
Sørg for at pastaplaten dekkes med litt mel nå og da. Etter å ha kjørt platen ni ganger med den største åpningen, reduserer du denne ved å vri hjulet til et lavere tall. Nå skal du bare kjøre gjennom en gang for hver ny innstilling. Når hjulet står på 1, er platen ferdig. Skal du lage lasagne, er det bare å dele opp platen i passe biter.
For å lage tagliatelle kjøres nå platene gjennom en av rullene på den andre siden som deler platen i passe strimler.
For å unngå at pastaen klistrer seg sammen drysser du litt mel over….
… og rister pastaen lett. Dette kan du gjerne flere ganger om det går lang tid før pastaen skal brukes. Du kan også henge pastaen over en stokk slik at den tørker.
La pastaen fosskoke i en stor gryte med vann tilsatt vann. Fersk pasta tar ikke mange minuttene før den er pass kokt. Sil av vannet og legg pastaen tilbake i kjelen.
Så heller du sausen du vil bruke i kjelen og blander godt.
Men du trenger ikke egen saus. Jeg elsker å bare blande inn litt godt smør sammen med revet blader av salvie, servert med litt revet parmesan.
Over ser du en annen enkel løsning. I en kjele hadde jeg i en hakket sjalottløk som jeg surret med litt olivenolje. Når løken var gylden, tok jeg i noen spiseskjeer med hvitvin som jeg nesten lot koke inn før jeg helte i en dl fløte som igjen fikk koke litt inn før jeg tilførte en spiseskje parmesan og hakkede valnøtter.