Det viktigste er måltidet. Så kommer dette med oppskrifter, matkultur, historie, klimautfordringer og personer og steder man har opplevd. Det meste henger sammen.
Meld deg på her for å følge bloggen og motta epost når jeg har lagt noen innlegg siden sist.
- Kokkelandslaget til festivalen – 15 år i PiemonteI dag er det to dager til Kokke-OL 2024 starter i Stuttgart, Tyskland. Kokkelandslaget er for lengst på plass. For de tre teamene er forberedelsene i full gang. Seniorlaget, Juniorlaget…
- Håper maten smakerCellebasert landbruk. Faksimile/Morgenbladet(Nr31) I Finland, som mange andre steder forsker man på hvordan man kan brødfø verdens voksende befolkning, på en bærekraftig måte. Vi som trodde dette med drivhuseffekten handlet…
- Sildeflyndre – En gastronomisk reise – EtterkrigsgenerasjonenI en tid hvor det fokuseres på at alt er blitt så dyrt og at vareutvalget minker, er det lett å glemme den reisen vi har vært gjennom. For den…
- Mat og drikke – Vår lille kaffehistorie – Del 5East Timor, return of a coffee legend , var logoen og slagordet vi laget for Øst-Timors deltagelse i 2002. Jeg har tidligere fortalt hvordan vårt kaffeprosjekt fikk ansvar for å…
- Mat og drikke – Vår lille kaffehistorie – Del 4Biskop Belo og José Ramos-Horta får Nobels historie i 1996. Screenshot NRK Jeg har tidligere fortalt om vårt beskjedne kaffeprosjekt Morland Coffee som ble avsluttet i 2006. Det handlet om…
- Mat og Drikke – Vår lille kaffehistorie Del 3Arvid Skovli var salgssjef hos Solberg og Hansen. En knakende kjekk fyr som var en stor støttespiller i arbeidet med Morland Coffee Jeg har fortalt hvordan ideen om Morland Coffee…
- Mat og drikke – Vår lille kaffehistorie Del 2På 90 tallet var de første kaffebarene på plass i Oslo, men fremdeles var den nye kaffebevegelsen bare i oppstarten. Forrige gang fortalte jeg hvordan vi kom på ideen til…
- Mat og drikke – Vår lille kaffehistorie Del 1Et liv er satt sammen av mange små og store historier, … eller kapitler. Så langt har jeg tatt for meg barneår, arbeidet med media, matinteresse og årene i Italia.…
- Chicken MarengoPå vei hjem fra Agliano i Piemonte måtte vi passere denne sletten på vei til flyplassen. Sletten heter Marengo og har gitt navnet til en av vardens mest kjente kyllingretter,…
- Stekt skatevingeAv og til får du øye på dette i fiskedisken. Da har jeg problemer med å avstå fra et godt skatevinge måltid. Til tross for at dette er en virkelig…
- Leverpostei til julefrokosten.Her kommer enda en juleoppskrift, for hva er vel en julefrokost uten en god hjemmelaget leverpostei? Leverpostei egner seg også godt som vertinnegave. Lag den i en brødform og del…
- Måtte til pers – Etterkrigsgenerasjonen Del 40Foto Adobe Stock For mange er julen sterkt knyttet til mattradisjoner. Slik var det også i mitt barndomshjem. Men det handlet stort sett om julekaker. Alle de syv slagene og…
- Danmark og stekt flyndreFremdeles mange tomme bord på de danske spisesteder. Men nå er turister fra resten av Europa på vei, Her fra Lønstrup. Det var en nesten uvirkelig opplevelse; å kjøre i…
- Fritto Misto – 15 år i Piemonte – del 28Fritto Misto Piemontese. Foto Adobe Stock Fritto Misto kan enkelt oversettes med mikset fritert (av et eller annet). De fleste tenker da på fritert sjømat eller kanskje grønnsaker. Men bestiller…
- Pizzaovn under portikoen – 15 år i Piemonte – del 24Portikoen utenfor Pantheon i Roma. Foto: Roberta Dragan, CC BY-SA 2.5 Portiko eller porticus på latin, betyr en søyleprydet inngang foran en bygning. En av de eldste og mest kjente…
- Saltbakt OrateEndelig kom sommerfølelsen. Endelig kunne vi sitte på verandaen og spise middag i solskinn klokken 7 på kvelden. Ingenting er da bedre enn en rett som minner oss om gode…
- Den pukkelryggede tistel fra Nizza – Fra det Piemontesiske kjøkkenCardo Gobbi di Nizza Monferrato, som betyr den pukkelryggede tistel fra Nizza om jeg har nevnt tidligere, er ikke italienske kokker særlig glad i betegnelsen: det italienske kjøkken. De snakker…
- Ligurian StyleHer er vi på vei over de Liguriske alper mot Liguria og Middelhavet. Piemonte er stort sett omgitt av fjellkjeder. I nord de Sveitsiske alper, og i vest de Franske…
- Bodils rundstykkerVi har mange gode minner fra frokostene under portikoen da vi drev Casa Karen som vertshus. Portikoen var en slags svalegang med utsikt over dalen og mot Apeninnene i det…
- Å krysse sine sporTirsdag denne uken besøkte jeg Danvik folkehøyskole. Har jeg kommet til Lars Jørgen Mørland. Det stemmer. Det er fra Danvik Folkehøyskole. Ja vel, så hyggelig. (Sist jeg hadde kontakt med…
- Litt julematDet har gått en stund siden jeg la ut matoppskrift. Når vi nå er ferdig med julebordene her på Villa Karen, tenkte jeg å dele noen av rettene vi har…
- MortensgåsFoto: Adobe stock I gamle dager var denne dagen, 11. november, markert på primstaven med en gås eller en bispestav. Dagen ble kalt Mortensdag til minne om Martin av Tours.…
- HvitløksrekerDet er ikke dårlig, hva man kan få ut av en chillibusk og rekerester. Det er høst. Det meste av sommerblomster har visnet. Noe som i lang tid skaper vakre…
- Tomates á la ProvencalesDette var en av forrettene under middagene på Villa Karen i 2020. Fylte bakte halve tomater er en enkel og tradisjonell fransk rett. Dette trenger du: Til fire porsjoner 2…
- Vi heier på Christian André!Det norske Bocuse d’or teamet på treningsopphold på Casa Karen under forrige Europamesterskap 2018. Torsdag skal Christian Andre i ilden på nytt. Etter diverse forsinkelser skal årets Bocuse d’or Europa…
- Pastor, pasto og pasta – 15 år i Piemonte del 9Noen av de beste minnene fra tiden på Casa Karen handler om måltider. Her med en gjeng fra Bergen som besøkte oss flere ganger. Denne gang hadde jeg tenkt å…
- Stekt sjøkreps med appelsinsausSjøkreps er en av våre beste råvarer. Denne måten å tilberede den på blir alltid godt mottatt. Helt avgjørende er at du bruker levende sjøkreps. Eller som jeg har beskrevet…
- Squashpasta med valnøtterFoto Odd Magne Myre Dette er en rask og smakfull forrett. Til denne retten bør du bruke små og ikke for modne squash de de kan ha for mye frø…
- Salte agurker med rømmeEn apetizer skal være en liten munnfull som skal trigge smaksløkene. Den serveres gjerne før rettene som står på menyen. På en topprestaurant som Piazza Duomo i Alba, kan bordet…
- Syltet squashVi har tidligere sett at noen planeter raskt dekker store arealer. Det er bra når man ikke helt har bestemt seg for endelig utforming av hagen. Squash er en slik…
- Klar suppe og melbollerDette er jo egentlig en forrett, suppe og hovedrett, kokt kjøtt med poteter, grønnsaker og saus. Nå som magemålet er redusert fordeler vi det gjerne over to dager, Suppe første…
- Våre første kokkekjendiserFoto: Leif Ørnelund, Oslo Museum. Restaurant Casino i Stortingsgaten hadde priser for en student. I studenttiden tok jeg meg råd til et restaurantbesøk nå og da. Det var ikke all…
- Flensburger og eggelikørFlensburger var en gjenganger på norske restauranter på 60, 70 tallet. Nå er det ikke mange som kjenner til denne desserten. Jeg aner ikke hva navnet kommer av. Jeg har…
- Ting tar tid – 15 år i Piemonte del 3Det var ikke så mye utsikt fra vårt nyinnkjøpte hus, men banksjefen (som hadde tømmerhogging som hobby), hadde lovet å felle trærne i skråningen. Vi hadde kjøpt hus i Italia.…
- Ingrid Espelid steker biffPerioden som inspisient ga meg også mulighet til bli kjent med vår alles Ingrid Espelid. Med min interesse for mat, hadde de intet problem med å la meg få inspisientjobben…
- Blomkarse kan brukes til så mangt.Jeg har tidligere nevnt hvor villig denne planten er, bare den får tilstrekkelig med vann og næring. I tillegg til at den brer seg ut med sine vakre blomster, er…
- Om Barbera og Michel ChiarloI byen Casale Monferrato har man funnet den første beskrivelsen av Barberadruen fra ca 1250, bonis vitibus barbexinis Som jeg skrev tidligere, hadde Barberadruen sin opprinnelse fra Monteferrato, området hvor…
- Stabburets hamburgerdressing.Da jeg i 1967 hadde sommerjobb på Stabburets kafeteria Gryten ble hamburgerdressingen laget på stedet. Her er den opprinnelige hamburgerdressingen. Hamburgerdressingene som du kjøper nå og som brukes av de…
- Frityrstekte sqaushblomsterTil dette kan du bruke både hunn- og hannblomster. Hannblomstene er uten frukt. Skal du bruke hunblomster må du plukke dem mens frukten ennå er liten. Dette trenger du Røre…
- Tante Magda og melkeringerI dag står bare våningshuset igjen. Magda og Hans døde barneløse og gården gikk til annen del av slekten. Bak våningshuset lå låven med kuer, gris og hesten Luna. Her…
- Pizza Margharita – tomatsausFor meg er den grunnleggende pizzaen, Pizza Margaritha, med tomatsaus, mozzarella og basilikum. Her vil jeg gi en god oppskrift på tomatsaus som passer til. Når det gjelder pizzadeig, finner…
- GorgonzolamousseGorgonzola er en italiensk blåmuggost som kommer fra Lombardia og Piemonte. Den finnes i en rekke utgaver, som mange andre italienske oster. Gorgenzola dolce er fersk, myk og mild og…
- Syltede granbarskuddForrige uke var vi på hytta i Seljord. Siden den ligger over 500 meter over havet hadde grana fremdeles friske ny skudd. Dette kan bli fin garnityr til høstens middager…