Press "Enter" to skip to content

Litt julemat

1

Det har gått en stund siden jeg la ut matoppskrift. Når vi nå er ferdig med julebordene her på Villa Karen, tenkte jeg å dele noen av rettene vi har hatt.  Noe ordinært julebord med buffe med tradisjonell julemat har det ikke vært. I stedet en 7 retters med ingredienser som man forbinder med jula. F.eks en julepate, kalkunrulade med sviskesaus, «juletorsk» på potetmos med innpisket aioli og strødd med sort trøffel, og asiatisk ribbe på rotgrønnsaker inspirert av europamesteren Christian Andre.

Her er oppskriften på julepateen.

Julepate

Dette trenger du

4 dl daggammel loff bløtt i 5 dl kremfløte
300 gr svinespekk
300 gr kyllinglever
400 gr kalvekjøtt f.eks bog
500 gr svin nakkekotteletter
2 egg
4 sjalottløk, finhakket
6 hvitløkfedd, finhakket
16 gr salt
2 ts nykvernet pepper
1 ts timian
1 ts rosmarin
1 ts malt ingefær
½ ts malt nellik
1 dl calvados (evt konjakk)
Bacon
laurbærblader

Dette gjør du

Blank hvitløk og sjalottløk med smør i panne. Kjør svinespekk og kyllinglever fint i kjøkkenmaskin. Kjør kalv- og svinekjøtt grovere. Bland alt sammen.

Kle en brødform med bacon og 5- 6 laurbærblader. Sett stekeovnen på 170 grader.

Pateen er ferdig når kjernetemperaturen er 75 grader. Sett deretter pateen under press i minimum et døgn.

I bilde over har vi servert pateen med spiresalat, rognebærgele og tyttebær.

Butterdeig med feta og spinat

Dette er en av apetizerne  vi serverer før første forrett.

Dette trenger du




4 plater butterdeig
2 dl frosne spinatblader tint og vannet presset ut, finhakket
150 gr fetaost
1 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket.
1 egg
Salt og pepper

Dette gjør du

Bland ingrediensene til fyllet: spinat, sjalottløk, hvitløk og egg. Til slutt smuldrer du inne feta, og smaker til med salt og pepper.

Tin butterdeigen og kjevl ut så platene blir kvadratiske. Legg fyllet på kanten, pensle resten av platen med pisket egg og rull sammen.

Legg rullene i fryseren noen timer. Da blir rullene letter å skjære over. Skjær skiver med tykkelse ca 2 cm.

Legg på stekeplate og pensle over med egg og evt et dryss med Maldonssalt. Sett oven på 210 grader, og stek i ca 15 minutter til rullene har fått en pen farge.  

 





  1. Elisabeth Lysebo

    Tusen takk – og ha en god jul, begge to!
    Det har vært en stor fornøyelse å følge deg hele høsten, og jeg har kost meg hver gang jeg har sett det var ny ‘post’ under snarveien jeg har lagt Inn på mobilen!
    Gode hilsener fra Elisabeth 🎄🥰

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *