Arnt og Ørjan driver Bekkjarvik gjestgiveri.
Denne uken besøkte vi tvillingene på Bekkjarvik. Sammen med venner hadde vi tatt turen til Bekkjarvik Gjestgiveri, der tvillingene Ørjan og Arnt Johannessen står for kokkelering. Arnt er kjøkkensjef og var årets kjøkkensjef i 2014,og Ørjan verdensmester i Bocuse d’or i 2015. Vi hadde lenge lovet å komme på besøk. Arnt og Ørjan besøkte nemlig festivalen og Casa Karen i 2015,og de er slett ikke de eneste toppkokker som var innom siden vi startet opp festivalen i 2014.
Vinbøndene i Agliano hadde tent på ideen om en fiskefestival,og jeg hadde fått i oppdrag å fortsette planleggingen. Sjømatrådet hadde også sagt ja til å støtte prosjektet. Nå var det viktig at den første festivalen ble en pangstart. Men hva skulle vi fylle festivalen med?
Jeg hadde tidligere hatt et visst samarbeid med kokken Odd Ivar Solvold. Han var for mange kokkenes kokk på 2010 tallet. Han ville være med, og sammen begynte vi å snekre et opplegg. Tanken var å la en norsk og en italiensk toppkokk lage hver sine varianter av samme råstoff. Under den første festivalen skulle det være tørrfisk. Dessverre måtte Odd Ivar kaste inn håndkledet, og sendte Gunnar Hvarnes i stedet. Gunnar er en av verdens mest meriterte konkurransekokker, så det var ingen dårlig erstatning. På italiensk side falt valget på Walter Feretto, som driver den nærmeste stjernerestaurant, bare noen km fra Agliano. Han tok likegodt med 3 andre stjernekokker, for å toppe laget.
Året etter, i 2015 håpet jeg på nytt at Solvold kunne komme. Men på nytt måtte Odd Ivar melde avbud, og sendte i stedet Ørjan Johannessen. På det tidspunktet avtalen ble inngått, hadde han ennå ikke vunnet verdensmestertittelen i Bocuse d’or. Heldig for oss, for vi hadde neppe kapret ham etter det.
Med Ørjan på laget, dristet jeg meg til å spørre Enrico Crippa, som driver en av verdens beste restauranter i Alba, Piazza Duomo. (3 stjerner) Ingen av mine italienske venner trodde jeg ville lykkes, men han sa ja. Det var nok en blanding av respekt for verdensmesteren i Bocuse d’or, og det at jeg hadde besøkt restauranten jevnlig fra før han fikk sin første stjerne.
Etter 2015 festivalen bestemte vi oss for å holde fiskefestivalen annet hvert år. Det ville rett og slett være for krevende å fornye oss tilstrekkelig med en så liten organisasjon i ryggen.
I 2017 var det Sven Erik Renå som var den norske gjestekokken, også med tidligere pallplass i Bocuse d’or, og den første med Michelin stjerne i Norge utenfor Oslo. Og som italiensk stjernekokk fikk vi Paolo Barrale fra Napoli.
I 2018 var det et nytt hvileår for fiskefestivalen. I stedet fikk jeg en overaskende telefon fra Gunnar Hvarnes, som var coach for den norske deltageren i Europamesterskapet i Torino det året. Han lurte på om teamet kunne komme til Casa Karen og trene uken før mesterskapet. Det ble en minnerik uke med mange norske kokker på besøk, og som endte med seier for Christian Andre Pettersen i Torino.
I 2019 var det tid for ny festival. Dessverre kunne ikke Sjømatrådet bidra dette året på grunn av mindre budsjett. Da slo Gunnar på nytt til. Han fikk med Harald Dahl og VAAG Seafood som partner og sponsor. Dette året gikk også den italienske Bocuse organisasjonen inn som partner, og sendte en av sine kokken Marco Acquaroli som har restaurant i Franciacorta.
Etter planen skulle det vært en ny Barbera Fish Festival i år, men på grunn av pandemien har vi besluttet å la det bli med en light utgave i år, for så og slå til for fult neste år.
Og fått mulighet til å omgås så mange kokker i verdensklassen må være en som en våt drøm for enhver matentusiast. Så mens vi venter på normale tider, er det hyggelig å kunne mimre om festivalene som var. Fantastisk mat lager de også på Bekkjarvik gjestgiveri.
Mulig du må endre litt på årstallene øverst i saken… Tviler på at Arnt og Ørjan vant i 1914 og 1915:)
Takk for at du følger med 🙂