Foto Odd Magne Myre. Årets hage i Larvik. Fargerik og med krydderurter og andre nyttevekster
Jeg har tidligere skrevet om hagen vår i Larvik. At den trenger en stor overhaling, at den er liten, at vi likevel ser mange muligheter og har lyst til å komme i gang, men at vi må vente for å se hva de bestemmer om jernbaneutbyggingen. Jeg har fortalt om fjernsynsserien Hagen Vår, og at vi de siste årene gjorde opptakene i hagen VÅR på Røyken. Der fikk vi god hjelp av hagearkitekt Morten Grindaker. Her kommer noen flere minner fra da hagen var ferdig.
.
.
Sånn i påvente av å starte den store ombyggingen, er det greit å dekke områder med sommerblomster og nyttevekster. Jeg har allerede vist hvordan man kan lage syltet squash og frityrstekte squashblomster. De tre plantene vi satte ut i vår gir stadig nye frukter, og her kommer en siste oppskrift.
Med dette tar jeg en pause med hageprat.
Squashpasta med valnøtter
Dette er en rask og smakfull forrett. Til denne retten bør du bruke små og ikke for modne squash de de kan ha for mye frø i midten.
Dette trenger du
Squash
Pesto
Valnøtter
Parmesan
Olivenolje
Spiralskreller
Salt og pepper
Dette gjør du
Kok opp vann i en kjele. Grovhakk valnøtter. Riv litt parmesan.
Skrell squashen, men la noen striper stå igjen til pynt. Så lager du bånd av squashen ved hjelp av spiralskrelleren.
Ha båndene i er dørslag som du plasserer over det kokende vannet og sett lokk over. Etter 2 – 3 minutter bør båndene være møre. Ha så båndene i en bolle og bland inn pestoen.
Legg båndene på tallerken. Strø over valnøtter og parmesan. Til slutt en skvett god olivenolje.
Dersom du vil lage pestoen selv, trenger du: frisk basilikum, pinjekjerner, olivenolje, parmesan, hvitløksfedd, sitronsaft, salt og pepper. Skal du være nøye trenger du en steinmorter. En hurtigmixer gjør så godt som samme nytte. Har du ikke basilikum, kan du lage en variant med persille. Pinjekjerner kan erstattes av valnøtter.