Gorgonzola er en italiensk blåmuggost som kommer fra Lombardia og Piemonte. Den finnes i en rekke utgaver, som mange andre italienske oster. Gorgenzola dolce er fersk, myk og mild og i den andre enden har du Gorgonzola picante, vellagret og sterk, nesten som en franske roquefort. Til denne retten bruker jeg gjerne en mildere variant.
Som sikkert mange har fått med seg, har det skjedd en oppblomstring av små osteprodusenter i Norge som har fått internasjonal annerkjennelse. En av disse er Strandli Gård i Nordland. Jeg har valgt å bruke en av deres milde blåmuggoster til denne retten, Golvertind.
Fordelen ved denne retten er at du kan lage den mange dager på forhånd.
Dette trenger du
- 125 gr fløte
- 60 gr smør
- 125 gr gorgonzola
- 6 gr gelatin (ca tre plater)
- 30 gr purre
- Små gummiformer
- Salt og pepper
- Loffskiver
Dette gjør du
Varm opp fløte, smør og ost slik at det er godt temperert men ikke koker.
Kutt purren i tynne skiver. Kok opp noe spiseskjeer med vann og ha i purreskivene et minutt så de mykner. Ta opp purren og la vannet være varmt. Press væsken ut av gelatinen og legg de opp i det varme vannet, til det smelter. Da rører du det ut i osteblandingen som fremdeles er varm. Rør i purreskivene. Smak til med salt og pepper.
Nå kan du fylle formene med blandingen. Sett formen inn i fryseren. Det gjør det lettere å få ut de små moussene fra gummiformene. Ta dem ut av fryseren ca 30 min før servering.
Melba toast lager du av loff som er tynt skåret og ristet i ovn på 200 grader til de får fin farge.
Denne oppskriften har jeg fått av kokken Gino Minacapilli. Mer om han senere.