Da har vi forlatt hytta i Seljord for denne gang. Beliggende nesten 600 meter over havet har de første høstfargene dukket opp. Rundt hytta står geiteramsen i full blomst. På nye hogstflater er de blant de første plantene som etablerer seg. Den vakre sensommerblomsten får meg alltid til å minnes min faste fotograf i NRK, Erik Karlsen.
Erik var en av veteranene blant filmfotografene. I mange år var han fast fotograf i naturredaksjonen sammen med Hans Chr. Alsvik på 80 og 90tallet. Jeg var heldig som fikk ham som fast fotograf de siste årene jeg var ansatt i NRK. Ja, selv etterpå, når jeg som freelancer trengte kameramann, som da jeg skulle lage reportasje fra Peru, fikk jeg Erik med.
Å være filmfotograf, var noe helt annet enn det er for dagens videofotografer. Nå kan opptaket sjekkes umiddelbart. Ja, ved hjelp av et nettbrett kan du som regissør følge med fotografens opptak. En filmfotograf måtte du bar stole på. Man kunne ikke sjekke resultatet før filmen var fremkalt, noe som kunne ta uker. Filmet du i Amasonas i Peru, var du helt prisgitt at fotografen gjorde alt riktig. Erik skuffet aldri.
At han var opptatt av natur, visste vi som jobbet med ham. Stort sett filmet han for andre, men en gang fikk han laget sitt eget program. Jeg husker en gang vi kjørte sammen fra Katrineåsen i Røyken, hvor han og mange andre NRK-folk bodde på 70 tallet. Vi var på vei ned fra Spikkestad mot Drammensfjorden. Der var det alltid tepper av geiterams på sensommeren. Erik hadde forelsket seg i denne planten og hadde begynt å gjøre egne opptak fra tid til annen. Håpet var en gang å sette det sammen til noe som kunne vises i Naturredaksjonen.
Her kan du se det ferdige resultatet.
https://tv.nrk.no/serie/ville-planter/1987/FREP44000284/avspiller
Jeg er medlem i en Facebookgruppe som heter NRK Historie. Her mimrer gamle NRK medarbeidere om gamledager i det hvite hus på Marienlyst. Her leser vi også om gamle kollegaer som har gått bort. Det tynnes i rekkene. Da er det godt at rettighetsproblemene rundt NRK arkiv er løst, slik at vi nå kan ta fram og mimre rundt hva gamle venner produserte.
Geiterams heter på engelsk Bombweed. (Bombeugress). Geiterams var en av de første plantene som etablerte seg i bombekratrene etter andre verdenskrig. Så får vi bare håpe krigen i Ukraina snart er over, slik at geiteramsen får fred til å etablere seg der bombene falt.