Her vil jeg samle minner og refleksjoner fra det å vokse opp i Norge etter krigen. Vi som ble født mellom 1945 og 1965 har fått mange navn: Baybyboomers, Me-generation, Grådighetsgenerasjonen og altså Etterkrigsgenerasjonen. Den siste betegnelsen er noe bare vi og danskene bruker. Hvilke utgangspunkt og muligheter man hadde, var svært ulikt. Dette er min historie.
- Etterkrigsgenerasjonen del 1Rester av piggtrådsperringer rundt tidligere tyske installasjoner, var nok de vanligst minnene fra krigen vi etterkrigsbarn opplevde. Fra tid til annen vil jeg skrive litt om de første årene –…
- Ikke altfor mye å rutte dem. – Etterkrigsgenerasjonen del 2Sannidal jernbanestasjon. Foto: Erik Borgersen/UHB-samlingen, Akershusbasen/MiA Vi var ikke fattige. Vi hadde bare ikke altfor mye å rutte med, som for de fleste familier i årene etter krigen. Jeg husker…
- En høne tar til vingene – Etterkrigsgenerasjonen del 3Foto: Erik Borgersen/UHB-samlingen, Akershusbasen/MiA. Sirnes holdeplass. Pappa skulle være pastor i Flekkefjord frikirke, men pastorboligen var ennå ikke ferdig, så vi måtte finne et midlertidig sted. Det ble hos en…
- Hva er mer imponerende enn en veiskrape Etterkrigsgenerasjonen 4Foto: Norsk jernbanemuseum. Ennå skulle det gå mange år før damplokomotivene gikk ut av drift. De luktet så godt husker jeg. I tillegg til en tilværelsen som besto av familie…
- På fire hjul – Etterkrigsgenerasjonen 5Foto: Jarle Vines Nå var ikke Sirnes verdens navle, så det var begrenset hva en 4 åring fikk oppleve. En bil var et sjeldent syn, særlig privatbiler, så det var…
- Tantene på Hylleveien Etterkrigsgenerasjonen 6Foto: Google Street View Tantenes hus på Hylleveien. Hva tenkte jeg på, der jeg gikk og ventet på å begynne på skolen. Handlet det bare om å ta imot og…
- Lasse Lasse liten – Etterkrigsgenerasjonen del 7Flekkefjord folkeskole er lagt ned, men veien opp heter fremdeles skolebakken Vi skriver 1955 og det har gått 10 år siden krigens slutt. Endelig var pastorboligen bak Frikirken i Flekkefjord…
- Liten gutt gjør seg klar for Amerika – Etterkrigsgenerasjonen del 8Jeg var bare en av mange i Flekkefjord som dro over “Dammen” Midt i første klasse var jeg og familien klar for nok en flytting. Denne gang til Amerika. Klar…
- Min båt er så liten – Etterkrigsgenerasjonen del 9Foto: Adobe Stock Våren 1956 var familien nok en gang på flyttefot. Nå var familien blitt fem. Jeg og søster Astrid hadde fått en bror året før. Alt vi skulle…
- Landet til Skippern og Roy Rogers – Etterkrigsgenerasjonen del 10Foto: Dawe collection. Pir 97 på Manhattan. Vi skriver våren 1956 og Stavangerfjord har nettopp lagt til kai ved pir 97 på Manhattan. I den store ankomsthallen lette alle etter…
- En dag å huske Etterkrigsgenerasjonen del 11Hjemmet vårt i Eagel Rock Avenue, West Orange, New Jersey Foto: Google Street View I dag fant jeg ut at jeg har levd i 26 175 dager. Hvor mange av disse…
- En amerikansk president. – Etterkrigsgenerasjonen del 12Kampanje “button” for Adlai Stevenson som kjempet mot Eisenhower under presidentvalget i 1956. Det må ha vært i oktober 1956. Jeg var på vei fra skolen til hjemmet vårt i…
- Amerika på tungen. – Etterkrigsgenerasjonen del 13Corn flakes var mye kulere enn kavring og melk. Møtet med Amerika var overveldende. For en som stort sett hadde ruslet rundt i Flekkefjords gater, var alle de høye bygningene,…
- Drømmen om Amerika – Etterkrigsgenerasjonen del 14Man kunne virkelig drømme om framtiden, på 50 tallet. Slik så man for seg framtidens hus i plast. Man snakker gjerne om «den amerikanske drømmen». Men på 50 tallet, da…
- Retur til Norge – Etterkrigsgenerasjonen -del 15Sammen med Astrid, Nils Helge og mamma sitter jeg ombord i flyet klar til å lette fra New York. Pappa, som kom etter med Oslofjord filmet det hele. Ett år…
- Farfar Etterkrigsgenerasjonen – del 16Farfar var nok bare såvidt konfirmert, da han som førstereisgutt mønstret på barken “Glimt”. Noen uker, det var kanskje noen måneder, våren 1957 bodde vi i Bendiksklev. Å bo hos…
- Du må nok vente en generasjon eller to, Lars Jørgen. – Etterkrigsgenerasjonen – Fra dampradio til sosiale medier Del 13Foto: Luftforsvarsmuseet Det var vel rundt 9 årsalderen at jeg virkelig tok inn historien om den andre verdenskrig og Norge. Og det var bilde over som ble essensen av hva…
- Eventyrparken – Etterkrigsgenerasjonen del 17Google street view. Hans Haugensgate i Skien. Besteforeldrene, Inga og Lars Fjellestad bodde inn den hvite porten til høyre mellom transformatoren og de tomme butikklokalene som i 1957 huset kolonialhandler…
- Var det alt? – Etterkrigsgenerasjonen del 18Foto: Tønnesen. Kristiansand Frikirke. Bilde er tatt kort tid før den ble revet for å gi plass for det nye bygget. Som barn var julen årets høydepunkt. Og det var…
- Globoid – Etterkrigsgenerasjonen del 19Foto Wikipedia. Sånne biler var ikke vanlig å se i Norge. Etter et halvt år med en omflakkende tilværelse hadde pappa fått jobb som omreisende predikant og familien leid en…
- Alt for Norge – Etterkrigsgenerasjonen del 20Kong Haakon og kronprins Olav. Det ikoniske bilde fra 1940 tatt av Per Bratland. – Det er Kringkastingen, vær så god. – Kan du sette meg over til vakthavende i…
- Strømvippe Etterkrigsgenerasjonen del 21Strømvippe Det var flere fordeler ved å bo over baker Gulliksen i Dronningensgate i Kristiansand etter å ha returnert fra Amerika i 1957. Det var god tilgang til feilvare av…
- Skien – Etterkrigsgenerasjonen del 22Her holdt Frikirken i Skien til på 50 og 60 tallet. Foto: Google Street View. Å være omreisende predikant og familiefar var ingen god kombinasjon. Ikke var det mye til…
- Hermetikklager Etterkrigsgenerasjonen – del 23Adobestock. Jeg hadde nok tenkt at det skulle være fint å flytte til Skien som 9 åring. Mormor og bestefar bodde like i nærheten. Brekkeparken hadde jeg mange gode minner…
- De fleste har vel en skygge – Etterkrigsgenerasjonen – Del 24Jeg synes den ser like trist ut som jeg husker den. Bratsbergkleiva skole i Skien. Google Street View. https://www.google.no/maps/@59.2051734,9.6166522,18.56z Jeg har faktisk ikke vært der etter at jeg flyttet fra…
- Null-P – Etterkrigsgenerasjonen – Del 25Jernvareforretningen jeg jobbet i finnes fremdeles. Google street view @59.2117426,9.6028697,18z Ikke det at vi hadde så mye mindre å rutte med enn mange andre, men lommepenger, var definitivt ikke aktuelt.…
- Sin egen lykkes smed – Etterkrigsgenerasjonen – Del 261.mai tog i Skien på 50 tallet. De røde fanene synes jeg var skumle. Foto: Telemark museum Å bo i Skien på slutten av 50tallet betydde at jeg var i…
- Påske og pasqua – Etterkrigsgenerasjonen – Del 27Som sønn av en pastor var det aldri snakk om påskeferie. Det var tvert imot en av de travleste periodene for pappa. Men jeg husker aldri å ha stusset over…
- Å være pastor var ingen lukrativ geskjeft – Etterkrigsgenerasjonen – Del 28Hoppet fra totakteren IFA til romsligere om enn godt brukt Ford Zephir var en klar forbedring, men likevel langt fra bil og levestandard vi hadde hatt i USA noen år…
- På kafe med mormor – Etterkrigsgenerasjonen – Del 29Norrøna kafe lå i annen etasje i en av gårdene ved Ibsenparken i Skien. Foto: Google street view. Man spiste hjemme. Gjorde man ikke det, spiste man hos familie eller…
- En siste flytting – Etterkrigsgenerasjonen – Del 30Trara skole i Fredrikstad. Her gikk jeg de siste halvannet år av folkeskolen. Foto: Google Street View 1962 er året da John Glenn gjennomfører USAs første bemannede romferd, Bob Dylan…
- Nye venner – Etterkrigsgenerasjonen – Del 31Gamlebyen Fredrikstad Foto Adobe Stock Jeg vedder på at du ikke klarer å stave navnet mitt riktig, pleide han å si til vikarlærere som skulle ha klassen mens klasseforstander Skarpaas…
- Berlinmuren – Etterkrigsgenerasjonen – Del 32Foto: Wikimedia commons / Klaus Lehnhart Tirsdag 15. august 1961 hadde fotografen Klaus Lehnhart tatt en tur ned til skillet mellom Vest- og Øst-Berlin der man nå hadde satt opp…
- Telefonen er fredet – Etterkrigsgenerasjonen – Del 33Den gamle hytta i Seljord fungerte lenge uten strøm og telefon Det var frokost. Bodil og jeg hadde tatt veien om hytta i Seljord i forrige uke, etter besøket på…
- Sommerferie – Etterkrigsgenerasjonen – Del 34Foto: Adobe Stock Jeg husker at jeg som 10 – 12 åring alltid gledet meg til sommerferien. Fra påske så jeg bare fram til å legge fra meg alle problemene…
- Hatt, paraply og frakk – Etterkrigsgenerasjonen – Del 35Farfar Nils Mørland var akkurat konfirmert, da han ble rodd ut til seilskipet som lå ved Tromøya der han gikk om bord som dekksgutt. Foto: Adobe stock Det slo meg…
- Eget oppdrettsanlegg – Etterkrigsgenerasjonen Del 36Foto: Adobe stock Mens vi bodde i Skien på slutten av 50 tallet, ble jeg fascinert av en venn som hadde akvarium. Det var både noe drømmende og vakkert å…
- Siste stevne? – Etterkrigsgenerasjonen Del 37Gården Store Mørland har for lengst gått ut av slekten. Du finner den langs Fylkesvei 124 For litt over en uke siden hadde vi slektstreff på Sørlandet. Da var det…
- Ni små stener – Etterkrigsgenerasjonen Del 38Det het Frydenberg gymnas den gang. Nå har skolen fått navnet Fredrik II videregående skole. Foto: Google street view Hva er årsaken til de store endringene i livet. Vi legger…
- Den første filmen – Etterkrigsgenerasjonen Del 39Filmen som fikk meg hektet på det å lage film for resten av livet. Farenheit 451 av François Truffaut November 2021 går mot avslutning. Det ble en travlere måned enn…
- Måtte til pers – Etterkrigsgenerasjonen Del 40Foto Adobe Stock For mange er julen sterkt knyttet til mattradisjoner. Slik var det også i mitt barndomshjem. Men det handlet stort sett om julekaker. Alle de syv slagene og…
- Vår første TV kjendis Etterkrigsgenerasjonen Del 41Gunnar Haarberg (NRK) Året er 1964. Jeg er 15 år og bor i Fredrikstad. Pappa hadde nettopp kjøpt et brukt fjernsyn i Sverige ,og ved hjelp av en enkel bordantenne…
- Selvbygger – Etterkrigsgenerasjon – Del 42Huset i Lillesand tar form. Å tjene sine egne penger, så raskt som mulig, var et klart mål for oss i etterkrigsgenerasjonen. Det hadde med det å bli et voksent…
- Å bli voksen – Etterkrigsgenerasjonen Del 43For farfargenerasjonen var det å få hyre på seilskip et godt tegne på at du var blitt voksen. (Foto Adobe Stock) Det er en stund siden jeg har skrevet noe…
- 180kg på stampen – Etterkrigsgenerasjonen del 44Som 5-åring representerte skinnebussen på Flekkefjordbanen forbindelsen med resten av verden. Jeg lurer på hvordan dagens førskolebarn opplever verden rundt seg. I sine første bevisste år av sitt liv har…
- Krig likevel … Etterkrigsgenerasjonen del 45Invasjonen i Ungarn 1956. Skjermdump. Jeg har fortalt hvordan mine første bevisste år var preget av forestillingen om at krig var noe som var vunnet – for alltid. Jeg var…
- Kong Haakon 7 – Etterkrigsgenerasjonen del 46Kong Haakon i London under krigen. Hvor mange ganger i min barndom hørte jeg ikke opptak av hans radiohilsner til det norske folk. Foto: D. Schermann, Riksarkivet. En mørk høstdag…
- Larvik stasjon og Den kalde krigen – etterkrigsgenerasjonen del 47Her jeg bor i Jegerborggata 20, har jeg utsikt til fjorden og Larvik Jernbanestasjon. Stasjonsbygningen var ferdig i 1881, og hadde vært i drift i 15 år da min bestefar…
- Sildeflyndre – En gastronomisk reise – EtterkrigsgenerasjonenI en tid hvor det fokuseres på at alt er blitt så dyrt og at vareutvalget minker, er det lett å glemme den reisen vi har vært gjennom. For den…
- Etterkrigsgenerasjonen – Opp i luften og ut på tur.Gamle Fornebu (Wikipedia) Jeg tenkte på det, da jeg for noen dager siden var på vei gjennom Gardermoen, etter en utenlandstur. Flyplasser står virkelig for mange sterke minner i løpet…
- Etterkrigsgenerasjonen – Opp i luften og ut på tur . del 2Ekspedisjonsbygningen på Nye Fornebu før alle tilbyggene kom. I forrige innlegg fortalte jeg om min første kontakt med norsk luftfart. Det å være pilot var den ultimate guttedrømmen, og flyvertinne…
- Etterkrigsgenerasjonen – Opp i lufta – ut på tur – del3Gardermoen Foto: Adobe stock Da Oslo Lufthavn flyttet fra Fornebu til Gardermoen, hadde familien for lengst flyttet fra Oslo. Jeg hadde sagt opp fast stilling i NRK. Etter en tid…
- 1.mai – EtterkrigsgenerasjonenDet er første mai og jeg ser ut av vinduet. Det er grått og trist. Fra husene oppover i gata pleier det å vaie flere norske flagg denne dagen, i…
- Noe å regne med – EtterkrigsgenerasjonenKongegata i Skien, Street view I Kongens gate, bakken opp fra Landmannstorget i Skien lå på 50 – 60 tallet et grossistfirma som var eid av en som het Thorsen…
- Sjølivet – EtterkrigsgenerasjonenLangs Kyststien ved Rakke. Denne sommeren har vi hatt av besøk av våre 6 barnebarn. Ikke alle på en gang – hele tiden, men i en periode 5 stykker fra…
- Mørk dress – EtterkrigsgenerasjonenI rundt førti år har jeg fått være del av et lutefisklag, en gjeng herrer invitert av min gode venn Thor. Medlemmene i gruppen har variert – noen har kommet…
- Etterkrigsgenerasjonen – I dag hadde pappa vært 100 år.Pappa under en utstilling i Lillesand. Foto: Lillesandsposten. Det lysnet etter en lang natt, lille julaften 2017. En uke tidligere hadde jeg fått telefon fra Høvåg pleiehjem; nå var det…
- Etterkrigsgenerasjonen – Madeira – checkPorto Moniz, helt nord på Madeira. Adobe Photo Stock Denne februar feiret jeg 75år, 3 kvart hundre, med en tur til Madeira. Et sted jeg lenge hadde ønsket å besøke.…
- Etterkrigsgenerasjonen – Mai, måneden for de store anledninger.Helt fra barndommen kan jeg huske mai som den store festmåneden. Selv om 17. mai var toppen, var det nok av andre høydepunkter. Det hele startet med 1.mai, arbeidernes dag.…
- Etterkrigsgenerasjonen TyttebærturTyttebærtur For en uke siden hadde vi noen rolige dager på hytta i Flatdal. Planen var å gjøre minst mulig, men vi skjønte straks vi parkerte på tunet, at i…
- Etterkrigsgenerasjonen – En av våre helterDette minnesmerket ble reist på Tollerodden i Larvik i forbindelse med Heyerdahls 75 år jubileum Thor Heyerdahl døde i 2002, 87 år gammel. Han ble bisatt på statens bekostning i…