Press "Enter" to skip to content

Chicken Marengo

0

På vei hjem fra Agliano i Piemonte måtte vi passere denne sletten på vei til flyplassen. Sletten heter Marengo og har gitt navnet til en av vardens mest kjente kyllingretter, Chicken Marengo. Sletten ligger syd for motorvei A21 rett etter man har passert Alessandria. Det må innrømmes at retten ikke er særlig brukt i Italia. Den handler da også først og fremst om Østerrike og Frankrike. For ganske nøyaktig 222år siden brygget det i begynnelsen av juni opp til et av de store slagene nettopp her. General Michael von Melas var leder for den Østeriske hær på 30 000 mann, og Napoleon Bonaparte for den franske med 28 000 mann. I 12 timer, den 14. juni 1800, bølget frontene frem og tilbake. På et tidspunkt så det ut som Napoleon hatt gitt opp og gjort retrett, men det viste seg å være en luremanøver. Napoleon sendte sine styrker ut på flankene, og angrep østerrikerne fra siden og delvis bakfra. Det ble en stor og viktig seier for Napoleon, men tapene var store på begge sider. Da kvelden kom var de totale tapene på rundt 15 000 mann.

Napoleon med sin hær.. Bilde av Erica Guilane-Nachez  

Napoleons kokk Mr. Dunand fikk i oppgave å gjøre i stand seiersmåltidet. Dessverre hadde ikke forsyningsvognen rukket fram, så de måtte se hva de kunne finne i området.  Dette er ifølge tradisjonen hva de fant:

Kylling, ferskvannskreps, tomater, hvitløk og egg. Av dette ble det laget en gryterett; toppet med et speilegg. Det fortelles at  Napoleon forlangte å få servert denne retten før hvert nytt slag. Man forsøkte riktignok å erstatte krepsen med champignon, men det likte ikke Napoleon. Noen hevder at opprinnelsen til retten kun er en myte, og at det nok var en restaurant som hadde oppfunnet den til ære for Napoleon. Men jeg tror like godt det hele kan være sant.

Her kommer min versjon av retten. Ferskvannskreps kan være vanskelig å få tak i. Dessuten er ferskvannskrepsens haler svært små og monner lite. Jeg har derfor for det meste valgt å bruke scampi eller tigerreker. Speilegg har jeg byttet ut med frittata, italiensk omelett.

Dette trenger du

Dette trenger du for 4 personer:
Chicken Marengo
I stor kylling 1,4 kg
2 dl krepsehaler
1 medium kepaløk
1 boks grovhakkede tomater
3 hvitløksfedd
2 dl svarte oliven
6 ss sherry
2 dl mel
Salt, pepper, tørkede krydder (oregano, timian ol.)
Håndfull frisk salvie











































Frittata
4dl grønnsaker kuttet i små biter. (Rødløk, stangselleri, rød og grønn paprika, vårløk, purre)
5 egg
1 dl melk

Dette gjør du

Chicken Marengo

Del kyllingen opp i passe biter.

Bland mel, med salt, pepper og tørkede krydderurter. Ha  godt med smør og olivenolje i en stekepanne, varm opp, rull kyllingbitene i melblandingen, og stek dem til de får en pen brunfarge.

Ta kyllingbitene ut av pannen og stek finhakket hvitløk og kepaløk i fettet. Når løken har blitt myk, tar du i tomater og  sherry. Kok opp og legg kyllingbitene tilbake. La det putre på svak varme i 30 minutter.

Så langt som dette kan retten klargjøres på forhånd. Like før servering tilsettes, oliven, krepsehaler og salvieblader. La det hele småputre i 5 minutter.

Frittata

Bruk de grønnsakene du måtte ha, kutt dem i småbiter og surr de i smør og litt olivenolje til de er myke. 

Pisk egg, melk, salt og pepper lett og hell over. Rør forsiktig rundt til bunnen har festet seg. Fordel osten og sett så pannen inn i stekeovn på 180 grader.

 Det tar ca 10 minutter før frittata’en har stivnet.

Vel bekommen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *