Press "Enter" to skip to content

Årets festival – 15 år i Piemonte

0

Foto. Barbera Agliano

Det har gått nesten en måned siden jeg sist oppdaterte bloggen. Nå er jeg tilbake etter en tur til Italia. Det har vært en måned der det har skjedd en hel del. Noe vil ha store konsekvenser for hva jeg vil fylle livet med de neste årene. Mer om det senere. I første omgang vil jeg fortelle om årets festival i Agliano Terme. Jeg har tidligere fortalt om historien til Barbera Fish Festival, hvordan ideen ble unnfanget på plenen foran Casa Karen i 2013, hvordan vi fikk med Sjømatrådet og TV2, og har blitt en suksess som er kjent langt utenfor vårt område.  Jeg  har også fortalt at pandemien gjorde at årets festival ble svært redusert. Man hadde derfor bestemt seg for å slå fiskefestivalen sammen med landsbyens musikk-og-vin-festival som skulle vært i juni. I stedet blir det full skala fiskefestival neste år. Jeg har også fortalt om at jeg hadde følt det var naturlig å trekke seg ut av arbeidet siden vi ikke lenger hadde hus i landsbyen. Det syntes de var en dum ide, og overrasket Bodil og meg ved å utnevne oss som æresborgere i Agliano Terme. For øvrig de første æresborgere i byens tusenårige historie.

Borgermester Marco og de nye æresborgere.

I borgemesterens tale under innsettelsen pekte han både på arbeidet med fiskefestivalen, men også at vi hadde vært gode til å integrere oss som del av landsbyen.  Det siste er vi kanskje mest glad for. Hvor ofte har det ikke i utlandet dannet seg norske kolonier, nesten helt uten kontakt med lokalbefolkningen. Men det er to sider ved den saken. God integrering er ikke bare et ansvar hos dem som kommer tilflyttende, men også hos dem som allerede bor der. Her er de opprinnelige Aglianoinnbyggere usedvanlige åpne og inkluderende. Selv italienere i nærheten innrømmer at folkene i Agliano har lang tradisjon for å ta godt vare på de som kommer tilflyttende.

Morsomt å bli omtalt som pappaen til Fiskefestivalen.

Selv om fiskedelen av årets festival var beskjeden, tok vi opp et spennende tema. I Piemonte brukes betegnelsen Baccala både om salt torsk og klippfisk.  De fleste har ikke oppfattet at det er snakk om to forskjellige råstoff. Vi inviterte tre kokkeskoler til å utforske forskjellene for så å lage en rett med hvert av råstoffene. Finalen gikk av stabelen fredag 8.oktober, og til stor glede var det kokkeskolen i Agliano som vant.

Kokkeelever i finalen.
Vinner tallerken med klippfisk

Dommerne under kokkekonkurransen fra venstre President i Barbera d’Asti Consortium Filippo Morbrici, Leder for Sjømatrådet i Italia Gunvar Wie, Sous-sjef i Restaurant Piazza Duomo Umberto Del Nobile

Det hersket stor usikkerhet om hvordan festivalen kunne gjennomføres på grunn av Covid-19, og med alle de restriksjoner som på det tidspunktet fremdeles gjaldt. Det var det ene møtet etter det andre om hva man kunne gjøre og hvor mange som kunne være på hvilke områder. Time etter time hadde festivalledelsen sittet i møte med politi og helsemyndigheter og diskutert områder for munnbind, vakthold og registreringsrutiner.  På et visst tidspunkt var de usikre på om det i det hele tatt ville være mulig å gjennomføre selv en redusert festival. Men så, typisk italiensk, da det hele startet, skled det ut. Bare ved noen innganger var det kontroll, alle droppet munnbind, og selv politiet lot munnbindet henge i det ene øret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *