På premiere sammen med Miriam Sam og Simon.
Det har allerede gått to uker siden jeg var på snarvisitt i Nairobi i forbindelse med premieren på filmen Miriam og Sam 3. Den tredje og siste i historien om slumgutten Sam og middelklassejenta Miriam.
Hensikten med disse filmene er å være et verktøy i arbeidet med utsatt ungdom i Afrika. Hjelpe dem i å ta gode livsvalg. Den skal som de tidligere filmene brukes av skoler, kirker og bistandsorganisasjoner. Utfordringen er ofte å få ungdommene til å prate om de utforingene de har. Da er det lettere å henvise til det Miriam og Sam opplever i filmen. Arbeidet med filmen starter med en liste med tema man ønsker filmen skal ta opp. Denne gangen skulle det blant annet handle om migrasjon, sex-press, radikalisering og bærekraft. Oppgaven var så å flette disse temaene sammen til en spennende historie.

Denne slum gjengen driver med småkriminalitet. Kan de komme seg videre?
Det hadde gått en tid siden opptakene av 1 og 2. Det skulle vise seg å gi oss en skikkelig utfordring. Miriam og Sam som ble venner i de første programmene var ikke like høye. Ikke i det hele tatt. Bare se på bildet øverst fra premieren. Miriam var blitt nesten et hode høyere enn Sam. Det måtte løses på en eller annen måte. Så jeg lot Miriam bli utsatt for en bilulykke så hun havnet i rullestol, og vips, så kunne de fungere i dialoger.

Her har Miriam blitt påkjørt av en bil.

Og straks var de "like" høye. Dette er fra en engelsk versjon tekstet på fransk. Det finnes også versjoner hvor filmen er dubbet på fransk.
Et tema vi har tatt opp, skulle vise seg å bli svært aktuelt. Det handlet om demokrati og valg. Mange unge afrikanere er frustrert. De blir stadig skuffet over politikere de har hatt tro på. Så får de makt og etter kort tid skuffer de. Så mange unge lar derfor være å gå til valg. I filmen argumenter man for at alle bør bruke stemmeseddelen. Det handler om den lange kampen for demokrati i Afrika, og selv om gjennomføringen av den har sine mangler, er det det beste man har. Rart å drøfte dette med tanke på som skjer i Amerika og resten av verden.

Pappa Isaac snakker om at demokrati er noe man må verne om, selv om det er mange feil og mangler.
Med denne filmen er et langt kapittel slutt. Jeg har vært involvert i filmer for afrikansk ungdom i over 15 år. Men nå er det over. Litt vemodig.