Press "Enter" to skip to content

Posts published in juli 2024

Den store og lille tid.

0

Jeg ba KI lage en illustrasjon til dette innlegget, gjerne inspirert av Salvador Dali. Dett er hva jeg fikk.

Jeg skrev i forrige innlegg at jeg skulle komme tilbake med en mer fyldig rapport om opptakene i Nairobi. Det får vente. Denne gangen må det handle om refleksjoner som følge av å forflytte seg fra en måte å se verden på til en annen.

Det slo meg at jeg kom tilbake fra en tilstand der jeg var stort sett tenkte på de nære ting, det som skjer nå, enten det var på filmsettet, medlemmer av crewet, deres familier, i høyden til demonstrasjoner i byen Nairobi, ja og så min familie hjemme. Jeg tenkte i utgangspunktet det handlet om at man under produksjonen var i en boble som holdt tanker om omverdenen ute. Men jeg er slett ikke sikker.

Flere Afrikanske kulturer skiller mellom den store og lille tid. Den lille tid er fortid og fremtid. Det er deler av tilværelsen man har begrenset mulighet til å påvirke. Fortiden er det lite man kan gjøre noe med, annet enn å glede seg over gode minner og eventuelt rydde opp i gammel urett. Det samme med framtiden. Å ha planer er viktig, å forberede seg på hva som kan skje er også viktig, men det uforutsette vil ofte overstyre de grundigste forberedelser.

En afrikaner vil derfor konsentrere seg om det som skjer i den store tid; det som skjer i dag.  Bruke det meste av sin energi her og nå.

Det er også gjerne slik jeg husker de første barneår på 50tallet. Vi kunne nok ha planer om en reise til et familieselskap sånn litt fram i tid, kanskje også noe løse tanker om en ferietur et eller annet sted. Men energien ble stort sett brukt på hva som skjer i dag eller i høyden en uke fram.

Jeg har møtt noe av det samme hos misjonærer og nødhjelpsarbeidere i Afrika og Asia. Når jeg spør dem hva som er den største forskjellen mellom å bo i Norge og på bygde i et utviklingsland. Jo, sier de, her kommer utfordringene i kø, ikke som hjemme, på rad med mange utfordringer samtidig. I dag er prosjektet å skaffe fløte til en bursdagskake i morgen, etter det går vi løs på neste prosjekt. Hjemme må vi hanskes med uendelig mange utfordringer samtidig, det er i hvert fall slik vi opplever det.

Og som om ikke oppgaver og prosjekter er mange nok, søker vi opp nyheter og annet innhold som fyller vår oppmerksomhets horisont.

På 50 tallet hadde vi bare en radiokanal. I løpet av noen år økte nyhetssendinger fra tre til fire hver dag. På kvelden også med noen aktualitetsinnslag. «Nyheter og aktuelt». Det var ikke mange minutter det var snakk om, så det var begrenset av hva man fikk med seg av hva som rørte seg i verden. Men det viktigste fikk man nok tak i. Riksaviser var også for de få. I Flekkefjord var det lokalavisen Agder. Den var tilbakeholden både med verdensnyheter og fete typer.  Fokuset var hva som skjedde i byen… i dag og høyst, denne uken.

Det var nok å tenke på. Men det handlet om her og nå.

Tilbake i Norge var man tilbake i mønsteret. Hadde man noen minutter ledig, var det opp med mobilen og sjekke om det hadde skjedd noe: Trump, Ukraina, Gaza.

Nå har jeg bestemt med for å prøve å være litt afrikansk. Jeg leser nyheter eller ser nyhetssendinger høyden et par ganger i uka.

Ikke fordi jeg ikke bryr meg. Jeg ønsker bare å bruke litt mindre tid på å bekymre meg for framtiden og ting jeg allikevel ikke kan gjøre noe med.

Fra dampradio til sosiale medier … It’s a wrap

0

Hjemme hos familien til Miriam.

I går var siste opptaksdag for Miriam og Sam program 3 her i Nairobi. Litt over klokken 4 kunne jeg si de rituelle ordene «It’s a wrap» som egentlig betyr å pakke ned, men som i denne sammenheng betyr at siste scene er tatt og godkjent. Effekten av ordene var applaus, omfavnelse og tårer. Her har 20 – 30 jobbet beinhardt i tre uker i 12 timers dager. …. Og vi kom i mål! Men det var ingen selvfølge. Jeg skal komme tilbake til alt vi fikk til senere. Nå vil jeg dvele litt ved alt som kunne ha hindret oss i å bli ferdig.

På den ene siden har du det som gjelder for alle lignende produksjoner. F.eks er du avhengig av at sentrale karakterer ikke blir syke. Hadde Miriam eller Sam blitt forhindret er det vanskelig å se hvordan vi kunne kommet i mål. De fleste andre karakterene kunne vi nok klart å skrive ut av historien.

Fra demonstrasjonene 25.juni. Foto AFP

På vår tredje opptaksdag kom nyheten om at demonstranter i Nairobi hadde satt parlamentet i brann. Hva ville nå skje? Det var tydelig at demonstrasjonene ville holde fram. Planen var å gjøre opptak på en rekke steder i Nairobi. Ville det være trygt? Produksjonsleder Shilla måtte hele tiden skaffe seg en oversikt over hvor det var trygt/utrygt å være. Det gjaldt både opptakssteder og reisestrekninger for crew og medvirkende fra og til jobb. Torsdag 27. juni var situasjonen så usikker at Shilla bestemte seg for å ta fri og forskyve opptakene en dag og i stedet jobbe søndag.

Bortsett fra dette fikk ikke urolighetene store konsekvenser. Men man hadde usikkerheten om hva som kunne komme til å skje. Jo, en ting til gjorde at vi måtte endre planene. Torsdag 4. juli skulle vi filme en bil som kom med rekrutten Chumbo til en terrorleir. Selve åpningsscenen i programmet. I siste scene i program 2 hadde vi sett denne bilen dra av gårde  med Chumbo i baksetet. Vi måtte selvsagt ha den samme bilen på grunn av kontinuiteten og man hadde for lengst gjort avtale om det med bileier. Men så viser det seg at bileieren ikke tørr komme av frykt for at demonstranter ville tenne på. Det dekket ikke forsikringen. Det er jo bare å finne en lignende bil, tenkte jeg. Folkene i Art department sto i timer for å prøve å overtale noen til komme. Til slutt måtte vi innse at vi måtte omskrive starten …. uten bil.

Greit å vite. Om demonstranter tenner på bilen din, dekker ikke en vanlig bilforsikring det. Foto: Standard

En viktig grunn til at vi la opptakene til juni/juli, er at dette anses som sikre vintermåneder med minimalt med nedbør. Det var helt avgjørende for produksjonen siden 90% av opptakene skulle gjøres utendørs. Så er det bare det at klimaendringene ikke bare utspiller seg i Europa, minst like mye i Afrika.  Da vi startet virket værprognosene rimelig sikre med kjølig og tørt vær.

Siste opptaksdag så jeg på yr.no at det var fare for noe nedbør på ettermiddagen, så jeg foreslo å gjøre noen endringer på opptaksrekkefølgen. I løpet av dagen skulle vi ha et opptak inne i et drivhus der man drev fram insektlarver. Jeg foreslo derfor å slutte med det. Og sannelig, ikke før vi hadde satt opp utstyret inne i drivhuset, kom de første dråpene. Og i dag er det skikkelig tordenvær og det ser ut til at det fortsetter dagene framover.  

Ikke rart at stemningen var god da vi kom i mål … i tide. ... I morgen drar jeg hjem.