Press "Enter" to skip to content

Posts published in november 2023

Fra dampradio til sosiale medier – Toppen av isfjellet

0

De som har sett program 1 og 2 lurer på hvordan det går med ungdommene i filmen. Så jeg får vel skrive fortsettelsen av livene deres. Her den godtroende, moroklumpen Chumbo.

Vi kalte det «Toppen av isfjellet». Når vi jobbet med drama, enten på film eller på scene, var det alltid toppen vi lette etter. Isfjellet var det alt  handlet om, hele historien bak. Det var jo innlysende, skulle man fortelle alt som hadde skjedd med en karakter fra fødsel til død, og hva som formet dette livet, både utenfra og innenfra, ja da ville man trenge en hel bokserie. I teater eller film har man ikke så mye tid, kanskje bare 40 minutter, som i Miriam og Sam. Av et isfjell er det bare 10% som er synlig. Det er dette vi ser og som representer noe mye større.  Og det er denne toppen vi leter etter. Hvilke fragmenter av historien skal vi trekke fram for at mottageren skal kunne danne seg en helhet.

Dette å velge de riktige delene å ha med, er både morsomt og utfordrende. Målet er å fortelle minst mulig, og likevel sørge for at helheten som skapes er den man ønsker.  Dette kaller vi «negativ fortelling»; arbeidet med å plukke vekk meste mulig av historien, slik at mottageren blir tvunget til fylle hullene og bli aktive som medforteller. Når vi lykkes i dette, oppleves historien som ekte og sterk.

Mange vil mene at et godt drama alltid er pedagogisk. I den forstand at man som seer sitter igjen klokere. Pedagogisk drama er imidlertid noe annet.  Når jeg gjennom store deler av livet har drevet med pedagogisk drama, handler det om at utgangspunktet har vært klare læringsmål.  

Mens man vanligvis starter med et sett karakterer og en livssituasjon, får jeg som oftest et sett med tema som skal behandles i løpet av filmen. Da er det ofte en utfordring å sy dette sammen til en levende og troverdig historie.

Sånn er det også med program 3 i serien Miriam og Sam. En rekke tema skal presenteres. Et av de vanskeligste er radikalisering av afrikansk ungdom. Målet er å gi ungdom i faresonen så mye informasjon om hva dette innebærer, rekrutering, fake news, farer, mulighet for repatriering og livslange traumer.

Og det er karakteren Chumbo, moroklump og lillebror til gjengleder Frederic, som er den som blir radikalisert. Jeg la inn en mulighet for dette i program 2, i tilfelle det skulle bli et tredje program.

Som jeg tidligere har fortalt, har jeg møtt en rekke afrikanske ungdommer som har klart å rømme. De har fortalt hvordan de ble rekruttert, hvordan treningen forgikk, og hvordan de klarte å rømme.

Så har vi alle de andre temaene som også må inn i programmet. Jeg har bestemt meg for å starte med Chumbos historie, og de sekvensen jeg har tenkt han skal være med i.

Her sitter jeg og skriver om livet til Chumbo og de andre.

Så sitter jeg her i Jegersborggata i Larvik og er i ferd med å skape en person som hadde dømmer og  planer for livet, men som gjør en del fatale dårlige valg. Havner i en terrororganisasjon, angrer, …. men er det noen vei tilbake?

Og hvordan kan jeg plukke ut de nødvendige fragmentene av historien, toppen av isfjellet,  som gjør at afrikanske unge ikke bare klarer å leve seg inn i Chumbos skjebne, men også får hjelp til å ta de nødvendige riktige valg når de kommer.  

Hurra for Marit

0

Denne politistasjonen skal vi bruke til opptakene juni/juli neste år.

Da har jeg nettopp kommet tilbake fra ny befaring i Nairobi for 3. film i serien om Miriam og Sam. Produksjonsselskapet hadde funnet en rekke aktuelle steder jeg måtte sjekke. Mange av stedene var knyttet til hva som skal skje med Sams venn Chumbo. I slutten av program 2 ser vi ham dra av sted i en bil. Han tror han skal til en gjeng som driver med litt kriminalitet og leve det gode liv. Det skal vise seg at han er lurt inn i en terrororganisasjon og ender opp i en treningsleir for terrorister. Så følger vi hans liv i leiren og hans forsøk på å rømme.

I denne skogen skal vi bygge en treningsleir for terrorister. Til venstre DOP (Director of photography) Bryan og til høyre AD (Art director) Tony som vil ha ansvar for å bygge leiren.

Radikalisering er en av de store utfordringene for afrikansk ungdom og et av 3. programs hovedtema. Målet med filmen er også for dette tema, at ungdommene ser hva som står på spill og gjør egne aktive valg.

Nå har jeg som mål å skrive et første manusutkast før nyttår. Så blir det nok en ny reise for blant annet å caste nye roller i april/mai. Mange av skuespillerne vi hadde med i program 1 og 2 er også tenkt med i denne produksjonen, og heldigvis var alle ledige i opptaksperioden, som er satt til fra midten av juni til midten av juli neste år.

Første forsøk

Jeg har tidligere nevnt at ideen til Miriam og Sam ble opprinnelig utviklet rundt 2014. Da handlet det i hovedsak om HIV. Vi kom langt i planleggingen, men fikk aldri penger nok til produksjon. Som nå var det snakk om både en engelsk og fransk versjon. Men mens vi nå tar opp på engelsk og dubber fransk tale, hadde jeg den gang en ide om å finne skuespillere som kunne såpass godt både engelsk og fransk, at vi kunne spille inn begge versjoner med samme skuespillere.

Vi fant en gutt som passet utmerket, gikk på internasjonal skole i Nairobi, var fra Togo og behersket både fransk og engelsk. Det var en gammel kollega av meg, Marit B. Koldstadbråten, som hadde startet et bistandsprosjekt for døve barn, som hadde ansatt faren til denne gutten som leder for prosjektet.

Det var etter hvert blitt et betydelig prosjekt Marit hadde skapt med midler fra Norad. Så skjedde det som dessverre noen ganger skjer i slike prosjekter. Det viste seg at denne lederen for prosjektet hadde underslått betydelig midler, noe som førte til at Norad trakk sin støtte. Dette skjedde rundt 2017. Det var tungt for Marit. Personlig tapte hun penger i prosjektet, men det var ikke det verste. Hva skulle skje med alle de døve barna de hadde tatt ansvar for, og de ansatte? Hun kunne ikke gi seg, og sakte med sikkert bygget hun opp en ny organisasjon, der all støtten kommer fra givere i Norge, skoler, bedrifter, bruktbutikker o.l.

Marit og meg foran en del av senteret hun har skapt utenfor Nairobi.

Jeg besøkte henne og hennes nye daglige leder Geoffrey mens jeg var i Nairobi. Det er imponerende hva hun har klart. Bygget en nye internatskole for 150 døve barn med 43 ansatte og klarer å finansiere både drift og nye bygg. Senteret ligger i Isinya, sydvest for Nairobi.

Hurra for Marit!

Du kan lese mer om prosjektet hennes her https://deaf-aid-isinya.no/