Så er billetten for ny tur til Nairobi bestilt, og arbeidet med 3 program i serien om Miriam og Sam i gang. Det var egentlig meningen at det bare skulle bli to program, men så var de så fornøyd med de første programmene, samtidig som de så behovet for å behandle ytterligere temaer på denne måten. Denne gangen skal det handle om blant annet radikalisering, et uhyre viktig og vanskelig tema å lage program om for denne målgruppen. I tillegg miljø og inkludering av funksjonshemmede.
Programmene inngår i et opplysningsarbeid som flere organisasjoner jobber med overfor afrikansk ungdom, særlig i alderen 12 til 18 år. Om barn og unge i Vesten står i store utfordringer, er de ikke mindre for barn og unge i Afrika. The United Bible Societies Africa sitt bistandsprosjekt, The Good Samaritan, har I mange år produsert filmer, hefter og samtaleopplegg som skal hjelpe unge afrikanere til å se sin egenverd og hjelpe dem til å sette egne grenser og riktige veivalg. På begynnelsen av 2000 tallet laget jeg en rekke filmer i den sammenheng. Overraskende brukes mange av disse programmene ennå. Og det er både skoler, ulike kirkesamfunn, hjelpeorganisasjoner, ja til og med muslimske organisasjoner, som har brukt dem.
Da jeg høsten 2021 ble spurt om jeg kunne tenke meg å lage et par nye filmer, var det over 10 år siden sist. På nytt måtte jeg dukke ned i unge afrikaneres utfordring. Og det var nok å ta tak i.
For eksempel er det skremmende å vite at den vanligste reaksjonen blant fattige afrikanske jenter som blir voldtatt, er «uflaks». Ikke at noen har krenket og forbrutt seg på dem. Det er blant tema vi tok opp i de første 2 programmene.
Mange unge som har blitt utsatt for vold og annen mishandling har vanskeligheter med å snakke om det. Filmene er ment som speil for disse ungdommene, der de kan snakke om hva karakterene i filmen har opplevd, så de slipper å snakke om seg selv.
Dette er jo filmer som er ment for å vises i klasserom og studiegrupper. Men i Kenya syntes de tydeligvis at de også fungerte som kinofilmer. Her plakaten for en av de største i Nairobi.
Program 1 og 2 er nå med versjoner både på fransk og swahili, i tillegg til engelsk. Det foregår nå et grundig utprøvingsarbeid for å undersøke hvordan programmene fungerer. Ideelt burde man kanskje ha ventet til dette evalueringsarbeidet er ferdig, men det har man ikke tid til. Og den viktigste grunnen er at ungdommene som spiller i filmen vokser, og må ikke bli for store før vi spiller inn 3. og trolig siste episode.
I juni skal jeg ned å møte ungdom og eksperter for å få mest mulig bakgrunn til å kunne skrive et så realistisk manus som mulig.
Men det er også en annen stor utforing knyttet til temaet radikalisering. Jeg har fått vite at skoler i Afrika kvier seg for å ta opp dette som tema i undervisningen. De sier de er redd temaet nører opp under skillet mellom kristne og muslimer. Målet er altså å lage en fortelling som lærere i skolen trygt kan bruke, uten å være redd for å skape ytterligere konflikt mellom religionene. Ganske utfordrende.
Opptakene regner vi med vil skje rundt årsskiftet.